Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Κύριε ελέησον

  Η Διαμαντοπούλου, αφού έβαλε μια σειρά στο σύστημα διορισμών και πέταξε στο δρόμο χιλιάδες αναπληρωτές που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού, αφού λοιδώρησε το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου, όσο κανείς άλλος υπουργός, αφού υποσχέθηκε το Νέο Σχολείο (αυτό με τους διαδραστικούς πίνακες στα κοντέινερ), ήρθε η ώρα να βάλει και μια σειρά στα σχολεία με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις. 
     Εκατοντάδες σχολεία κλείνουν σε όλη τη χώρα, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Βέβαια, αυτό γίνεται κατόπιν διαβούλευσης, όποτε πήρε και ... τη λαϊκή εντολή! Σε μια χώρα που ο μισός πληθυσμός είναι στην Αττική, σε μια χώρα που τα χωριά σβήνουν το ένα μετά το άλλο (όχι τα χωριουδάκια, τα κεφαλοχώρια) το κλείσιμο σχολείων (αλλά και μονάδων υγείας) είναι το τελειωτικό χτύπημα. 
     Βέβαια, η κυρία έχει ξεχάσει -φαίνεται- ότι εκτός από Υπουργός Παιδείας είναι και Θρησκευμάτων. Και θα πρέπει να ξέρει ότι η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν χώρα των μητροπόλεων και των αρχιερέων. Παραθέτω σχετικό δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας του 2006:


Ελλάδα, η χώρα των μητροπόλεων και των αρχιερέων.
Αν και είναι πληθυσμιακά από τις μικρότερες ορθόδοξες χώρες, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό μητροπολιτικών θρόνων, αρχιερέων και λοιπών αξιωματούχων της Εκκλησίας, που πληρώνονται βεβαίως από τον δημόσιο κορβανά. Μόνο το λεκανοπέδιο Αττικής ξεπερνά τις 35 μητροπόλεις (!), κάτι πρωτοφανές στον ορθόδοξο κόσμο.
Τελευταία, μάλιστα, ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να επιτρέψει τη διχοτόμηση της μητρόπολης Αττικής, προσθέτοντας έτσι μία ακόμη μητρόπολη στον ήδη μακρύ κατάλογο, αλλά και έναν ακόμη σύμμαχο, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση του στην Ιεραρχία.

  • *Στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν 121 αρχιερείς, δηλαδή 82 εν ενεργεία και 22 τιτουλάριοι, βοηθοί και σχολάζοντες, δέκα ανήκουν στην Εκκλησία της Κρήτης, 5 στην Εκκλησία της Δωδεκανήσου, ένας στο Αγιον Ορος και ένας (σχολάζων) στην Πάτμο.
    *Στη Ρωσία, που ο πληθυσμός είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιος της Ελλάδας, υπάρχουν 82 αρχιερείς.
    *Στην Ουκρανία, με τριπλάσιους πιστούς από εδώ, υπάρχουν 40 μητροπόλεις.
    *Στη Ρουμανία 41.
    *Στη Σερβία, με διπλάσιους πιστούς, έχουν 40 αρχιερείς.
    *Στη Βουλγαρία, με περίπου τον ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας, υπάρχουν 35 αρχιερείς.
    *Στη Λευκορωσία υπάρχουν 10 και
    *Στη Γεωργία 36.
Παχυλά επιδόματα
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι στη χώρα μας οι αρχιερείς διπλασιάσθηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, χωρίς να έχουμε ανάλογη αύξηση του πληθυσμού.
Ας δούμε όμως τι κοστίζουν οι μητροπόλεις στο Δημόσιο. Το κράτος καταβάλλει από το 1980 τις αμοιβές των αρχιερέων (μέχρι τότε πληρώνονταν από την ίδια τη μητρόπολη).
Ο βασικός μηνιαίος μισθός τους, όπως σημειώνεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπολογίζεται με βάση τον αντίστοιχο μισθό τιτουλαρίου ή βοηθού επισκόπου και πολλαπλασιάζεται με διάφορους συντελεστές. 
Ο μισθός του τιτουλαρίου καθορίζεται στα 1.037 ευρώ. 
Από εκεί και πέρα ο αρχιερέας λαμβάνει και επιδόματα, όπως: χρόνου υπηρεσίας, μεταπτυχιακών σπουδών, αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος, που ορίζεται σε 274 ευρώ, αποζημίωση εξόδων παράστασης, που ποικίλλει (για τον αρχιεπίσκοπο έχει καθορισθεί σε 147 ευρώ και για τον εν ενεργεία μητροπολίτη σε 74 ευρώ).
Ο βασικός μισθός του αρχιεπισκόπου καθορίζεται στα 1.452 ευρώ,
του μητροπολίτη στα 1.244 και 
του τιτουλαρίου του και βοηθού επισκόπου στα 1.037. 
Με τα επιδόματα ο βασικός μισθός προσαυξάνεται και πλησιάζει τα 2.000 ευρώ καθαρά.

Τα «τυχερά»

Συγχρόνως, όμως, δικαιολογείται να πληρώνονται από το κράτος θέσεις διακόνων ο αριθμός των οποίων ποικίλλει (από 8 έως 15) ανάλογα με το μέγεθος της μητρόπολης.
Ωστόσο πολλοί μητροπολίτες έχουν το δικαίωμα να μετατρέψουν όσες απ' αυτές τις θέσεις επιθυμούν σε υπαλληλικές και έτσι αντί για κληρικούς προσλαμβάνουν λαϊκούς ως υπαλλήλους (λογιστές, οδηγούς κ.λπ.) οι οποίοι πληρώνονται και από το Δημόσιο και από τον έρανο.

*Στις εισπράξεις των αρχιερέων δεν μπορούν να υπολογιστούν τα «τυχερά», που μπορεί να κυμαίνονται από λίγες εκατοντάδες ευρώ μέχρι και χιλιάδες, ανάλογα με τον αρχιερέα και φυσικά ανάλογα με το βαλάντιο των πιστών.
Πάντως, υπάρχουν πολλοί αρχιερείς που τελούν ιεροπραξίες χωρίς να παίρνουν τυχερά ή άλλοι που τα διαθέτουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που τα εισπράττουν ως προσωπικά χρήματα και βέβαια δεν είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν στην εφορία.
Και ο κατώτερος κλήρος επίσης πληρώνεται από την πολιτεία, κάτι που θα συνεχίσει να γίνεται ακόμη και αν υπάρξει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, καθώς η μισθοδοσία του κλήρου αποφασίσθηκε ως αντιστάθμισμα της παραχώρησης στο κράτος της εκκλησιαστικής περιουσίας...






     Μ' αυτά τα δεδομένα, γιατί, λοιπόν, να μην προχωρήσει σε μια συγχώνευση μητροπόλεων, αν πρέπει -σώνει και καλά- να εξοικονομηθεί χρήμα;  Μα είναι απλό. Γιατί δεν την παίρνει! Τα σχολεία θα τα κλείσει, αμολώντας τα παπαγαλάκια στα τηλεπαράθυρα να αναδεικνύουν περιπτώσεις σχολείων με τρία και τέσσερα παιδιά και κηφήνων εκπαιδευτικών. Γνωστή η τακτική. Έτσι θα το περάσει. Αν το τολμήσει με τις μητροπόλεις, οργή λαού - οργή Θεού. Πάνε τα ψηφουλάκια, Αννούλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου